ĆEVAPI I PLJESKAVICE SU OPASNI IZ 2 RAZLOGA! Nutricionistkinja upozorila, NIKAKO ne jedite mljeveno meso sa roštilja
Nutricionistkinja Branka Mirković upozorila da je roštilj opasan po vrućini, za to postoje dva razloga.
Nutricionistkinja Branka Mirković pričala je na Prvoj o unosu proteina tokom vrelih dana i upozorila na opasnosti koje vrebaju iz omiljenog specijaliteta, roštilja.
Mirković koja je već objasnila greške pri konzumiranju voća i sladoleda rekla je da je naročito mljeveno meso opasno po vrućini, iz dva razloga.
"Mi treba da jedemo ono što volimo, ali da pazimo. Nemojte jesti jake sireve niti masno meso, uzmite 'lajt' varijantu. Riba morska, i to bijela, file pileći ili ćureći. Oslobodite se viška masnoće, neće vam prijati kada je toplo", rekla je ona.
"Ako grilujete nemasno meso, to je u redu, ali da bi roštilj stvarno bio ukusan on mora da ima masnoću, tako da to nije to. Mljeveno meso posebno izbjegavajte, naročito je pitanje možemo li po vrućini da zadržimo standard bakteriološke ispravnosti", rekla je ona.
Kao prilog, dodajte dosta svježeg i obarenog povrća, pomiješajte ih u salatu.
"Povrće obavezno uz meso, i sveže kao salatu, i termičko obrađeno. Salatu pripazite, ne stavljajte puno ulja, stavite jako malo da ne bi bila teška. Mladi kupus je sada odličan, paradajz, paprika, zelena salata, sve što je sada u sezoni uzmite i napravite miješanu salatu. Ljudi sipaju ulje kao piće", rekla je ona i rukom pokazala kako većina od nas "toči" ulje u salatu, bez mere.
"Vi ako stavite 50 grama ulja u salatu, dobili ste 450 kalorija. Začini su ključni! Svježe i suhe travčice stavite, pa tu je i limun... Može salata biti ukusna i bez ulja. Nana, bosiljak i origano su odlični, daju fantastičnu aromu i puni su gvožđa. Bijeli luk stavite u salatu, nemojte da se plašite", rekla je ona.
Ako volite obrok salate, izbjegnite težak dresing, u kojem često bude majoneza, i začinite je sa malo maslinovog ulja i limuna, rekla je ona.
"Napravite od svježeg povrća uz mešavinu sa barenim. Recimo, svježa salata, barena boranija, i onda uz to malo mesa. Fantastičan je sada dimljeni losos, dodajte to bebi spanaću i začinite limunom, to je kompletan obrok", rekla je ona.
Ukoliko treniramo, kalorijska vrijednost trebalo bi da bude povećana, ali da opet vodimo računa da namirnice budu nemasne i "laganije".
"Možete povećavati kalorije kroz sir, kačkavalj, a ko ozbiljno trenira on zna da će bjelančevine dobiti iz jaja. Pojedite tri cijela jaja, gomilu bjelanaca i bićete super", rekla je ona.
(Mondo)
Nema komentara: